کوره قوس الکتریکی و کاربرد آن در ذوب آهن

کوره قوس الکتریکی و کاربرد آن در ذوب آهن

کوره قوس الکتریکی یکی از بهترین روش های ذوب آهن است. علاوه بر این، کوره بلند و کوره القایی که از پرکاربردترین انواع کوره ذوب هستند، نیز برای ذوب آهن کاربرد دارند. اما کوره قوس الکتریکی مزایایی دارد که بیشتر از دو نوع دیگر مورد توجه قرار گرفته است. مکانیزه بودن، ظرفیت بالا مذاب، میزان مناسب مصرف انرژی مزایایی هستند که به کوره قوس الکتریکی برتری بخشیده اند. به همین جهت در هنگام خرید کوره قوس الکتریکی باید به تمام این نکات توجه شود. قبل از ادامه مقاله این مطلب را یادآور می شویم که برای سفارش ساخت بگ فیلتر نیز می توانید با ما تماس بگیرید.

کوره قوس الکتریکی چیست؟

کوره قوس الکتریکی برای ذوب آهن از آن استفاده میشود. این کوره با جریان برق کار می کند. جریان الکتریکی از طریق الکترودهایی که از جنس کربن خالص هستند و می تواند جریان الکتریکی را به گرما تبدیل کنند و در واقع یک قوس الکتریکی ایجاد می کنند که می توانند مواد داخل کوره را ذوب کنند.

روش کار کوره قوس الکتریکی

کوره قوس الکتریکی از نوع کوره های ثابت هستند. بوته داخل کوره از جنس فولاد مخصوص است که داخل آن با آجر نسوز درجه یک عایق شده است. درب این کوره توسط بالابرهای بسیار بزرگی کنترل می شود و جابه جایی آن به صورت اتوماتیک است. هنگامی که می خواهند مواد اولیه را داخل کوره شارژ کنند درب کوره از طریق بالابر برداشته شده و به کنه می رود.

مواد اولیه از طریق بوته یا دیگ های بزرگی که به صورت ریلی هستند بالای کوره آورده می شود و این بوته از کف امکان باز شدن دارد. زمانی که بوته دقیقاً بالای کوره قرار گرفت، بوته از کف می شود و مواد اولیه به داخل کوره می ریزد. به دلیل حساسیت کار تمام مراحل در کوره قوس اتوماتیک می باشد.

حالا درب کوره را روی آن قرار می دهند. روی درب تعدادی سوراخ وجود دارد که الکترودها در آنجا قرار می گیرند. بعد از فیکس شدن درب کوره آن را می بندند. حالا نوبت الکترودها است.

الکترودها به بالای کوره آورد شده، و از سوراخ هایی که گفتیم وارد کوره می شوند. بعد از ثابت شدن جای آن ها، جریان الکتریکی با ولتاژ بسیار بالا به الکترودها اعمال می شود.

الکترودها جریان الکتریکی را می گیرند و به گرما تبدیل کرده و در اثر این میزان گرما، مواد داخل کوره ذوب می شوند.

الکتروها در کوره قوس الکتریکی

الکترودها یکی از اصلی ترین قسمت ها در کوره ی قوس الکتریکی می باشند که حدود 10 الی 12% هزینه ی مربوط به کوره قوس شامل تهیه و نگهداری الکترودها می شود. الکترودها از جنس کربن خالص هستند که ویژگی هایی خاصی دارند که توانسته اند در این نوع ذوب بهترین انتخاب باشند.

الکترودهای کربنی به دلیل خلوص بالا، هادی بسیار خوب جریان الکتریکی هستند و در عین حال مقاومت الکتریکی خوبی دارند که مانع از ایجاد آرک در کوره قوس می شود. علت ایجاد آرک این است که به طور ناگهانی جریان در الکترود افزایش می باشد و به همان نسبت مقاومت الکترود پایین می آید و در نتیجه جریان از کنترل خارج شده و موجب انفجار می شود.

تخلیه کوره از مواد مذاب

مواد داخل کوره بعد از ذوب شدن چگونه تخلیه می شود؟ با توجه به این که کوره، از نوع ثابت است بر خلاف کوره دوار نمی توان آن را چرخاند و خالی کرد. بنابراین این کوره ها را موقع نصب در ارتفاع بالاتری از سطح زمین قرار می دهند. بعد از مرحله ذوب، پاتیل های مخصوص آهن مذاب و سرباره هر کدام به صورت ریلی حرکت کرده و زیر کوره قوس الکتریکی قرار می گیرند.

در کوره قوس دو خروجی وجود دارد. در مرحله اول پاتیل مخصوص مداب آهن در سمت چپ کوره قرار می گیرد. کوره را کج کرده و مذاب را تخلیه می کنند. در مرحله بعدی نیز پاتیل مخصوص سرباره در سمت راست قرار گرفته و سرباره را با کج کردن کوره به داخل پاتیل می ریزند. ادامه کار کوره به صورت یک سیکل است و دوباره باید کوره را شارژ کنند.

مصرف انرژی در کوره قوس الکتریکی

نگرانی همیشگی صنعت ذوب، میزان مصرف انرژی بوده و هست. همیشه تلاش بر این است که مسیر پیشرفت با کاهش مصرف انرژی همراه باشد. با این اوصاف میزان مصرف انرژی در کوره های القایی و قوس الکتریکی که با برق تامین می شود، بسیار زیاد است. تلاش های زیادی در جهت کاهش میزان مصرف انرژی انجام شده و در نهایت می توان گفت مقدار 350کیلو وات ساعت به ازای هر تن برق مصرف می شود.

البته این عدد با بررسی روی 130 کوره قوس که توسط پریمتالز که یک نشریه خارجی است که درباره فولاد خاورمیانه می نویسد بیان شده است.

ایمنی در کوره قوس الکتریکی

همانطور که از توضیحات بالا بر می آید در سیستم کوره قوس الکتریکی تقریباً دخالت دست وجود ندارد و همه چیز به صورت اتوماتیک یا کنترل از راه دور می باشد. علت این است که پروسه کوره قوس بسیار خطرناک است.

موارد ایمنی که باید در مورد کوره قوس بررسی شود:

  • بررسی اتصالات کوره.
  • بررسی سلامت پاتیلی که مواد ذوب را درون آن می ریزند.
  • بررسی اتصالات جرثقیل حامل درب کوره و الکترودها
  • بررسی سالم بودن پاتیل

اما یکی از مهمترین عواملی که موجب ایجاد خطراتی می شود که گاهی منجر به مرگ عده ی زیادی می شود مواد اولیه است. بله درست است همان آهن قراضه ای که به عنوان ماده ی اولیه استفاده می شود اگر اصولی استفاده نشود، خطر آفرین خواهد بود.

مثلاً اگر آهن قراضه ای که شارژ کوره می شود، خیس باشد، یک انفجار مهیب در کوره رخ می دهد. به این دلیل که کوره بر اساس جریان برق کار می کند و خیس بودن مواد داخل آن تعادل جریان را به هم زده و با ایجاد آرک یک انفجار رخ خواهد داد.

شرکت آسو صنعت تولید کننده بهترین کوره القایی برای صنایع مختلف می باشد که با 18سال سابقه ی کار مفید و با انجام چندین پروژه موفق در زمینه تجهیز کارخانه ها به کوره  ذوب و سایر تجهیزات مانند بگ فیلتر و فن های مکنده همراه شما است.

سوالات متداول

ظرفیت کوره قوس الکتریکی چه میزان است؟

اگر میزان ذوب سالالیانه بالای 400هزار تن باشد، از کوره قوس استفاده می شود و صرفه اقتصادی خوبی دارد.

چگونه جریان برق در کوره قوس  الکتریکی مواد را ذوب می کند؟

آنچه موجب ذوب آهن می شود،گرما است. انرژی برق توسط الکترودها به جریان گرما تبدیل شده است.

قیمت کوره قوس الکتریکی چند است؟

پاسخ این سوال به اندازه ی کوره و قابلیت الکترودها بستگی دارد.

4 نظر

  • سلام مطلب خوبی بود و کاملاً کاربردی بود.کوره قوس الکتریکی خیلی متفاوت از کوره ولز هستش کاش درباره ولز هم مطلب بنویسید.

    • سلام دوست گرامی. بله کوره قوس الکتریکی هم از لحاظ کاربرد و هم ساختار کاملاً متفاوت هستند. ولی ما درباره ولز هم مقاله داریم که من اینجا لینکش رو براتون می زارم. ولی می تونید با مراجعه به قسمت مقالات در همین سایت از سایر مقاله های ما هم برخوردار بشید. https://asosanat.com/furnace-waelz/

  • توی این وضعیت ناهنجار قطعی برق مشکلات کوره قوس بیشتر از هر وقت دیگه ای شده. بدتر از همه اینکه کسی اصلاً به فکر تولید کننده هایی که محصولشون به برق بستگی داره نیست. دقیقاً جایی که نباید برق قطع بشه، می شه و کوره رو داغون می کنه.

    • سلام آقای رستمخانی متاسفانه توی این قطعی برق خیلی از صنعتگران و کارخونه ها مثل شما آسیب دیدن ولی بعضی کوره ها مثل دوار که با گاز کار می کنند صدمات کمتری می بینند.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.