ایران با داشتن معادن غنی از فلزات، جزو معدود کشورهای ثروتمند جهان است و همچنین در سال های اخیر در زمینه استخراج و استحصال فلزات نیز حرفی برای گفتن دارد. گرچه در جمع کشورهایی مانند چین و آمریکا ضعیف است اما تکنولوژی استحصال روز به روز قویتر می شود. انواع روش های فلوتاسیون که با استفاده از سلول فلوتاسیون انجام می شود و همچنین روش ذوب فلزات و کوره ذوب نیز مکمل روش های فلوتاسیون است.
فلوتاسیون چیست؟
فلوتاسیون یکی از بهترین روش های استحصال فلزات است. در کشور ما ایران این روش در چند منطقه و استان مورد استفاده است که از آن جمله استان های زنجان و یزد و کرمان می باشد. این روش با استفاده از سلول فلوتاسیون و هوادهی و چند نوع دارو انجام می شود. فلزاتی مانند سرب و مس و روی در این روش بهترین نتیجه را نشان داده اند.
تمام جذابیت فلوتاسیون به این است که محصول با استفاده از حباب های هوا از باطله جدا می شود.
در خصوص بگ فیلتر نیز آسوصنعت از شرکت های پیشگام می باشد.
اساس کار فلوتاسیون
در روش فلوتاسیون ماده ی معدنی که از معدن به کارخانجات وارد می شود بعد از عبور از انواع سنگ شکن از جمله سنگ شکن فکی و آسیاب بالمیل و رادمیل، وارد خط تولید می شود. در این پروسه ی کاری دانه بندی اهمیت بسیار بالایی دارد. زمانی که ماده ی معدنی وارد خط تولید شد و به همراه آب در داخل آسیاب رادمیل به شکل پالپ در آمد و به اندازه مورد نظر رسید وارد اولین سلول فلوتاسیون می شود.
در این سلول به این مواد داروهای مخصوصی اضافه می کنند که بتوانند ماده معدنی با ارزش را گانگ جدا کنند. نقش این داروها این است که تعداد بسیار زیادی حباب تولید می کنند و از طرفی عنصر هدف را با داروها باردار می کنند. این عناصر باارزش، به این حباب ها می چسبد و می تواند از باطله خارج شود. برای این کار تعداد زیادی سلول فلوتاسیون در نظر می گیرند.این که به ترتیب و با توجه به تدابیر که برای آن عنصر و ماهیت آن در نظر گرفته اند چیدمان این سلول ها متفاوت خواهد بود.
انواع سلول فلوتاسیون
دو نوع سلول فلوتاسیون وجود دارد. یکی نوع که به آن مکانیکی گفته می شود و سلول ها در آن مستطیل یا مربعی شکل هستند و نوع دیگر که به آن فلوتاسیون ستونی گفته می شود و در آن سلول فلوتاسیون به شکل استوانه است. در واقع هر دو روش بر یک اساس کار می کنند و آن استفاده از حباب هوا برای مولکول های آبگریز است.
تفاوت سلول فلوتاسیون ستونی و مکانیکی
تفاوت مهم دو نوع فلوتاسیون ستونی و مکانیکی در این است که در سلول فلوتاسیون ستونی از همزن مکانیکی برای هم خوردن پالپ استفاده نمی شود. همین مورد باعث می شود این سلول در مواردی که ماده ی معدنی خیلی سنگین است و میزان ته نشینی آن زیاد است سلول ستونی کاربرد نداشته باشد.
در خط تولید سلول ها برای منظورهای مختلفی استفاده می شوند که با توجه به اینکه هر کدام در چه مرحله ای و چه کاری مهم هستند، نامگذاری شده اند. هر کدام از سلول فلوتاسیون موجود، با ظاهری مشابه کاربردهای متفاوتی دارند. عناوین این سلول ها عبارتند از:
- رافر (Rougher)
- اسکونجر (Scavenger)
- کلینر (Cleaner)
- کاندیشنر (candishener)
همه ی این سلول های فلوتاسیون ویژگی های مشابه ی دارند که در زیر به آن ها می پردازیم.
رافر چیست؟
رافر یک سلول فلوتاسیون است که بعد از دارو زدن مواد، از سلول اولیه به این سلول هدایت می شوند. در این مرحله مواد با ارزش درون حباب ها گیر می افتد و از طریق هوادهی که از کف سلول رخ می دهد حباب ها به سمت بالای سلول می روند و با استفاده از پاروهایی که مدام با سرعت ثابت در حال چرخش هستند، از سایر پالپ جدا می شوند.
اسکونجر چیست؟
اسکونجر که به اصلاح رمق گیر هم گفته می شود، وقتی حباب ها از سلول فلوتاسیون رافر خارج می شوند، بقیه پالپ از طریق پمپ ها و لوله ها به سلول دیگر به نام اسکونجر هدایت می شوند. در اسکونجر همین اعمالی که در رافر رخ داده بود دوباره انجام می شوند. اما چون اصل عنصر مورد نظر در مرحله اول گرفته شده است، کار اسکونجر راحت تر از رافر است.
سلول فلوتاسیون کلینر چیست؟
حباب های خارج شده از سلول فلوتاسیون رافر و اسکونجر وارد سلول دیگر می شوند که به آن کلینر گفته می شود. همان طور که از نام آن بر می آیند این مرحله، محصولی که از طریق حباب ها جمع آوری شده و به آن کنسانتره می گویند، توسط روش هایی Clean می شوند تا کنسانتره به شکل پالپ خالص به فیلتر پرس منتقل شود.
اجزای یک سلول فلوتاسیون
یک سلول فلوتاسیون از بخش هایی تشکیل شده است که کمبود یا حتی ایراد جزیی هر کدام باعث اختلال در مسیر فلوتاسیون می شود. مانند حساسیتی که در ساخت کوره ذوب این اجزا عبارتند از:
- پارو : پارو قطعه ای است که درون سلول فلوتاسیون به صورت مداوم در حال چرخیدن است. پارو حباب های حاوی دانه های کنسانتره را به سمت سلول های دیگر، انتقال می دهد.
- پمپ مکنده : پمپ مکنده برای این است که باقی مانده ی پالپ را به سلول های بعدی منتقل کند.
- دمنده ی هوا: چون فلوتاسیون بر اساس تشکیل حباب های هوا است، بنابراین در سلول فلوتاسیون قسمتی وجود دارد که هوا را به داخل سلول می دمد و باعث ایجاد حباب های هوا که دانه های کنسانتره در آن گیر می افتند می شود.
- همزن: چون دانسیته ی فلزات سنگین بیشتر از آب است، به طور طبیعی پالپ باید به کف مخزن یا سلول فلوتاسیون بنشیند برای جلوگیری از این کار داخل این سلول ها همزن هایی وجود دارد که در کف سلول به آرامی می چرخد و مانع از ته نشینی پالپ می شود.
سوالات پر تکرار سلول فلوتاسیون
آیا سلول فلوتاسیون ستونی برای تمام ماده ی معدنی ها کاربرد دارد؟
خیر. یک ایراد روش ستونی همین است که با توجه به دانسیته ماده معدنی وردی می توان از آن استفاده کرد.
آیا آسو صنعت در زمینه ی ساخت سلول فلوتاسیون نیز فعالیت دارد؟
بله. آسو صنعت سازنده ی انواع مخازن صنعتی، کوره ذوب مس و غبارگیر کیسه ای و سلول فلوتاسیون است.
هزینه ساخت و طراحی یک سری کامل خط تولید فلوتاسیون چقدر است؟
تمام هزینه بستگی به تعداد سلول درخواستی و اندازه و ظرفیت سلول دارد. شما می توانید با مراجعه به دفتر مرکزی آسو صنعت یا تماس با شماره 09128419852 از ما مشاوره بگیرید.
سلام خسته نباشید. به طور کلی سلول فلوتاسیون ستونی بهتره یا نوع معمولی؟