بسیاری از موادی که در کارخانه ها به عنوان مواد اولیه، ادیشن ها، مواد کمکی، محصول و غیره استفاده می شوند، به صورت محلول هستند. بالاخص در کشور ما که منابع عظیم نفت و گاز وجود دارد این مواد کاربرد بیشتری دارند. این محصول ها هنگامی که تولید می شوند به هر عنوانی که باشند، غالباً بلافاصله مصرف نمی شوند. بعضی از آن ها حتی زمان های بسیار طولانی در انبارها قرار می گیرد. برای نگهداری این محلول ها که انواع متفاوتی دارند، باید از تکنولوژی ساخت مخازن صنعتی استفاده کرد. قبلاً در مورد مخازن تحت فشار مفصل صحبت کرده ایم.
انواع مخازن صنعتی
قبل از اینکه به قضیه ساخت مخازن صنعتی بپردازیم باید این را بدانیم که در کارخانجات و کارگاه وجود برخی تجهیزات ضروری و جزء لاینفک می باشد که از آن جمله باید به بگ فیلتر و انواع مخازن صنعتی اشاره کرد.
در این مورد هم باید درباره ی انواع محلول ها بیشتر بدانیم. این کار کمک می کند که هم در هنگام ساخت و هم خرید این مخازن با علم و آگاهی بیشتری عمل کنیم.
محلول ها انواع مختلف دارد و شامل موارد زیر می شوند.
- محلول های سمی
- محلول های فرار
- محلول های خورنده
- محلول های آتش گیر
- محلول های اکسنده
- محلول های اسیدی
- محلول های بازی
هر یک از این محلول ها ویژگی هایی دارند که باعث می شود نتوان همه ی آن ها را در یک نوع مخزن نگهداری کرد. حتی هر کدام از دسته های فوق هم با هم فرق دارند مثلاً در مورد محلول های فرار میزان فراریت مواد با هم متفاوت است. یا در مورد مواد اسیدی، مخزن مورد نیاز اسید نیتریک با اسید فلوئوریک با هم فرق دارد. با این توصیف با هم به بررسی انواع مخازن صنعتی می پردازیم. همانقدر که خرید کوره ذوب برای کارخانه ها پر اهمیت است تهیه مخازن صنعتی نیز باید با همان دقت انجام شود.
انواع مخازن صنعتی بر حسب جنس
مخازن صنعتی برحسب جنس آن ها به موارد زیر تقسیم می شوند. مخازن اتیلنی، مخازن فایبر گلس، مخازن استیل.
مخازن صنعتی پلی اتیلنی
پلی اتیلن یک پلیمر است که از مواد آلی ساخته شده است. مخازن صنعتی پلی اتیلنی برای نگهداری مواد شیمیایی بهترین انتخاب هستند. به این دلیل که این مخازن وارد واکنش های شیمیایی نمی شوند. در مقابل خوردگی ها پایدار هستند و مواد اکسنده نیز درون این مخازن بی اثر می مانند. این مخازن اجازه ی ورود نور خورشید، اشعه ی UV را به داخل مخزن نمی دهند.
استقامت بالا و وزن کم همچنین قابلیت بازیافت یکی از برترین ویژگی های این مخازن می باشد. همچنین مخازن صنعتی پلی اتیلنی به صورت قالب تهیه می شوند یعنی نیازی به اتصال اجزا آن ها نیست و کل مخزن یکپارچه است و همین دلیلی می شود که شکستن، جدا شدن، نشتی و این مسائل در مخازن پلی اتیلنی مطرح نشود.
این مخازن در شکل های افقی، عمودی، بیضی، استوانه ای، مربعی ساخته می شود. نکته قابل توجه این است که اندازه ی این مخازن بنا به درخواست خریدار قابل تغییر است.
مخازن صنعتی فایبر گلس
فایبر گلس هم مانند پلی اتیلن یک پلیمر است. با این تفاوت که در اینجا پلیمر به عنوان ماده ی زمینه ای است و به غیر از پلیمر الیاف شیشه و پشم شیشه نیز در آن نقش مهمی را ایفا می کنند. قیمت فایبر گلاس بالاتر از پلی اتیلن است. این ماده در صنایع مختلف مصرف دارد و یکی از موارد استفاده از آن ساخت انواع مخازن صنعتی است.
مزایای مخازن صنعتی فایبر گلس
مخازن ساخته شده از فایبر گلس مزایایی دارند که استفاده از آن ها برای کارفرما ارزش دارد که این مزایا عبارتند از:
مقاومت فیزیکی بسیار بالا به دلیل استفاده از انواع پلیمر به همراه الیاف شیشه
مقاوم بودن در برابر نور خورشید و ممانعت از تجزیه مواد داخل مخازن.
نامحدود بودن اندازه این مخازن به طوری که می توان هم اندازه های کوچک با حجم چند 10 متر مکعب و هم اندازه های 10000 متر مکعب آن ها را طراحی و استفاده کرد. از دیگر مزایای این مخازن این است که امکان بستن جلبک در این مخازن وجود ندارد حتی اگر محلول مورد نظر مواد آلی یا مواد شیمیایی باشند.
همچنین این مخازن در برابر خوردگی اسیدها مقاومت بالایی دارد به همین دلیل انتخاب مناسبی برای نگهداری و حفظ اسیدها بدون تغییر می باشد. کیفیت این مخازن با توجه به رزین و پلی استری که در آن استفاده می شود متفاوت خواهد بود و هر کاربر بسته به نیاز خود می تواند گزینه ی بهتر را انتخاب کند. این مخازن دارای وزن کمی هستند و به همین دلیل قابلیت انتقال برای به هر جایی را دارند. و درباره قیمت این مخازن باید بدانید از مخازن صنعتی استیل ارزان تر می باشند.
معایب مخازن صنعتی فایبر گلس
در میان این همه مزیت بهتر است عیب این مخزن را هم بدانید. اگر برای مخازن فایبر گلس مشکلی پیش بیاید برای تعمیر آن باید همه پنل ها از هم باز شود و این مستلزم هزینه و زمان زیادی است. علاوه بر این قیمت این مخازن صنعتی از مخازن پلی اتیلن بیشتر است.
از این مخازن برای نگهداری انواع مواد شیمیایی و حتی آب استفاده می شود. مخازن فایبر گلاس به دلیل اندازه بزرگ حتی برای حوضچه های نگهداری ماهی ها نیز استفاده می شود. چون این مخازن صنعتی بو و رنگ آب را تغییر نمی دهند. همچنین برای سوله های نگهداری حبوبات نیز استفاده می شود. برای مخازن سپتیک که به مخزن فاضلاب می گویند هم از مخازن صنعتی فایبرگلس استفاده می شود.
مخازن صنعتی استیل
استیل جزو آلیاژها است که کدهای مختلفی دارد. این کدها بر اساس مواد موجود و درصد استفاده در هر آلیاژ نامگذاری می شود. یکی از عناصر مهم در این مورد کروم است. کروم سبب ایجاد براقیت و همچنین خواص مانند ضد خوردگی و همچنین انعکاس 90% از نور خورشید است که به آن استیل می تابد.
ساخت مخازن استیل از ورق های استیل انجام می شود که می توان از ورق های 307، 316 و 304 برای این کار استفاده کرده ولی با توجه به اینکه خم کردن آلیاژ های استیل کار بسیار سختی است، این ورق ها نورد سنگین می شوند. در نورد سنگین به این ورق ها شکل داده می شود و برای ادامه ساخت آماده می شوند.
از مزایای مخازن استیل می توان به موارد مانند ضد زنگ، ضد خوردگی، مقاومت بسیار بالا، دافع اشعه ی UV، نامحدود بودن اندازه ی آن ها برای ساخت می باشد.
همچنین این مخازن صنعتی علاوه بر کاربرد در موارد مواد شیمیایی، مطلوبترین انتخاب برای مواد لبنی و مواد غذایی و مواد داروسازی است. به طوری که اگر مخازن صنایع لبنی از جنس استیل نباشد، گواهینامه برای بهداشت محصول صادر نمی شود.
مخازن اتیلنی در اشکال و اندازه های مختلف قابل تولید و استفاده هستند ولی جالبتر اینکه می توان این مخازن را برای استفاده بهتر به صورت یک لایه، دولایه و سه لایه طراحی کرد.
سوالات متداول
انواع مخازن صنعتی کدام است؟
مخازن صنعتی از سه متریال مختلف ساخته می شود که شامل: پلی اتیلن، فایبرگلس و استیل می باشد.
مخازن فایبرگلس بهتر است یا پلی اتیلن؟
هر کدام از این مخازن برای مصارف مختلف استفاده می شو.ند ولی به طور کلی مخازن فایبرگلس بهتر از پلی اتیلن می باشد.
مخازن استیل در چه مواردی کاربرد دارد؟
مخازن استیل برای صنایع غذایی و صنایع دارویی مطلوب است ولی برای صنایع لبنی اجباری می باشد.
قیمت مخزن صنعتی چگونه است؟
در بین مخازن صنعتی قیمت مخازن استیل بسیار بالاتر از مخازن فایبرگلس است و همچنین مخازن فایبر گلس هم گرانتر از مخازن پلی اتیلن می باشد.